missie

Missie van Hof van Plastic

Onze missie is om te laten zie dat plastic zwerfafval geen afval is maar een grondstof.

Plastic, daar hebben we genoeg van!

Veel plastic dat door diverse initiatieven opgehaald wordt kunnen we nog recyclen. Zonde dus om dit meteen in de vuilverbrandingsoven te gooien.

We willen samen met je plastic-jutten en je van dichtbij laten beleven en zelf ervaren hoe makkelijk en gaaf recyclen is. Daarbij willen we kennis met je delen. En met gerecycled plastic hele gave dingen doen, zoals bijvoorbeeld plastic omsmelten tot nieuwe producten en natuurlijk 3d-printen met de 3d-pen en de 3d-printer.

Wij zijn vooral fan van (nieuw) plastic als het van oud/bestaand plastic gerecycled is.

Gerard ter Hofte van Atelier 007 kwam in 2017 met het idee ‘Hof van Plastic’. Het idee van Gerard is dat we plastic afval opruimen en er met een speciale machine snippers van te maken, die na verwerking kunnen worden gebruikt voor diverse producten, zoals bijvoorbeeld printmateriaal voor o.a. 3d-printers.

“Ik kwam op het idee om hierbij zelf machines te maken via de open-source bouwtekeningen van Dave Hakkens op de Dutch Design Week. Als je eens let op hoeveel plastic er overal ligt,heel irritant en slecht voor het milieu. Verzamel het en gooi het in de shredder waarmee je allerlei soorten materialen kan maken. Een hele gave machine. Open-source en je kunt er bijna oneindig diverse soorten plastic mee recyclen in plaats van het weg te gooien. Plastic is een grondstof.”

Gerard hoopt dat er door het idee plastic jutters ontstaan: mensen die op zoek gaan naar rondslingerend afval, maar dan in hun eigen omgeving in plaats van alleen op het strand. “Ik wandel veel en dan doe je dat al: de omgeving iets schoner achterlaten dan dat je hem aantreft. Dankzij de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente hebben we stimulans gekregen om een mooie start te kunnen maken. Maar in mijn fantasie heb ik al bedacht de shredder mobiel te laten worden. Met een caravan of srv-wagen langs markten of festivals, waar iedereen zijn plastic in de machine kan gooien en er ter plekke bijvoorbeeld producten of souvenirs van te maken. Hopelijk is dat later haalbaar.

Ter Hofte profileert zich niet met duurzaamheid, maar vindt denken aan de omgeving en de toekomst eigenlijk niet meer dan logisch: “Het begint bij je eigen voor-en achtertuin. Die hou je ook schoon. En dat geldt ook voor het groter geheel: deze aarde. Iedereen heeft de keuze hoe je daar mee omgaat; wij hebben de aarde harder nodig dan de aarde ons.”